diumenge, 2 de novembre del 2008

Noves eleccions? Per què i a qui beneficien?














Unió Mallorquina s' ha despenjat amb que vol noves eleccions. Molt lloable però... és creïble fer-ho quan no han passat ni un any i mig de les darreres eleccions autonòmiques i municipals? Home, vist així, a primer cop d' ull, sembla que no. Ara bé, el demanar comicis anticipats és una cosa que no agrada a ningú. No trasllada cap símptoma d' estabilitat . Per tant, poderoses raons ha de tenir Unió Mallorquina com per demanar tant insistentment la repetició de la comtesa electoral, caigui qui caigui , hi hagi la crisi que hi hagi. Els és ben igual: UM sempre ha pensat que la centralitat són ells, i per tant tothom els deu favors. Per tant es creuen amb tot el dret del món a "autoritzar" ( sic) el President Antich a dissoldre la Càmara i convocar eleccions anticipades. Seria interessant preguntar-se què hagués passat si qui hagués pres la decisió de convocar eleccions hagués estat el PSIB. És a dir, a qui li toca.
I és que la política baleararriba a ser el món a l' inversa: un partit al qual li faltaren 600 vots per perdre el tercer diputat - i deixar de ser la frontissa que havia estat sempre per l' excessiva permissivitat dels dos partits grans - a les darreres eleccions està indicant a tot un President no ja el que voldria que es fes o el que no, sinò el que li autoritza a fer quan aquest no en té cap ganes de fer-ho.
Quines raons pot tenir UM per voler eleccions? Volen fer net el partit de munaristes i restes del passat, pel que es veu. Però això mai ho podràn fer amb un Grup Parlamentari on el 66% dels seus membres són contraris a l' actual direcció.  Que Bartomeu Vicens sigui o no culpable d' un delicte de corrupció, això és una cosa que ja es veurà. Però que fa un any i mig el cas estava als tribunals i UM el posà a les llistes i en lloc de sortida, també és veritat.
Que Miquel Nadal vol fer-se seu el partit i per això li és ben igual dinamitar el Govern amb la sortida d' un dels millors Consellers de Turisme que hi han hagut a la CAIB amb una peregrina excusa, ja s' ha vist: al final, un d' aquests destituïts càrrecs ha estat efectivament rellevat, i encara no se sap què se' n farà de l' antic Secretari General d' UM, Damià Nicolau. De fet el seu relleu no autoritzat va ser l' espoleta que va destapar la caixa dels trons al partit fundat per Albertí.
I és que com va dir Maria Antònia Munar, el tema de Vicens pot arribar a ser "menor". El que aquí importa de veritat és el control del partit, i fins i tot la supervivéncia d' aquest. I UM sap que el temps li juga en contra, o en contra del actuals dirigents. Com més temps tenguin a Munar presidint el Parlament i aquesta en tengui més per reordenar les tropes, menys probabilitats d' éxit tindran els Nadal, Ferrer i companyia per assentar-se no ja al càrrec, sinó a les regnes del partit. Un probable fracàs el 2011 posaria les coses molt difícils a Nadal no ja per servir a la militància un pacte amb elPP, sinó per a continuar com a president d' UM.
I és que unes llistes sense Munar, sense Vicens . això no seria tant greu - amb Nadal, Melià i probablement Julve o Cerdó per allò de la paritat i havent perdut la Presidéncia del Consell i gairebé totes les Conselleries d' aquesta institució poden tenir un resultat incert. Molt incert.
I Nadal ho sap. Per això les eleccions. 
Moltes gràcies.