dijous, 18 de desembre del 2008

De facebooks, deutes externs i dubtes tràgics


Bon dia, començo el meu resum de premsa no ja parlant de la victoria del F.C. Barcelona sobre el Reial Madrid per 2 gols a 0, sinó en coses més serioses, com l’ escàndol que està sacsejant tot el món polític i financer: el cas Madoff. Llegeixo al Times que els bancs anglesos en són especialment afectats , entre ells el Royal Bank of Scotland, recentment nacionalitzat pel Gabinet Brown. El rotatiu anglés també es fa ressó de les pérdues del Banc Santander i també del francés BNP Paribas, aquestes molt més ben recollides a “Le Monde” . De fet el diari de París analitza de manera pormenoritzada els efectes internacionals del frau. També l’ article del Financial Times és ben clar en aquest aspecte,el de la ruïna global: des del banc japonés Nomura fins finalment l’ espanyol BBVA – si bé en aquest cas en operacions del banc i no dels clients – han quedat atrapats. A l’ igual que gran part de la comunitat jueva de Nova Anglaterra i Florida. L’ editorial del “salmó” – nom amb que es coneix popularment el FT – no deixa lloc a qualsevol dubte: Madoff és, es miri per on es miri, un exemple de bojeria.
Sense deixar les bojeries m’ alegra que encara hi hagi gent amb dos dits de seny, i que dimecres dia disset de desembre fos inscrit al llibre d’ Actes del Parlament Europeu com aquella jornada en que ses senyories varen justificar plenament el seu sou: gràcies a elles la proposta de la Comissió Europea de la jornada laboral de les seixanta cinc hores ha quedat en l’ oblit. Per ara. Llegeixo al “newsletter” del Parlament Europeu que en la mateixa sessió s’ han aprovat temes “a priori” molt interessants tal com els Pressupostos Generals de l’UE pel 2009 o l’adopció de Garanties de depòsits bancaris en cas de crisi .
No em resisteixo a entrar en Política Nacional sense abans recomanar-vos un parell d’ articles que han sortit aquests darrers dies a la premsa espanyola i europea. Començant pel quasi sempre lúcid José Ignacio Torreblanca en el seu article “Los lemmings y Europa”, aparegut a “El País” el dilluns. Brillant i àcid, Torreblanca dissecciona l’ actual moment de construcció europea des del pessimisme calculat, o des d’ un realisme criticista, com es vulgui. Dimecres els diaris europeus es feien ressó de la baixada dels tipus d’ interés de la Fed. Cosa que per cert va desembocar en una eufòria momentània als mercats nord-americans a la sessió de dimarts, , i una baixada generalitzada del valor del dólar enfront l’ euro i el yen, com molt bé se’ n fa ressó el Financial Times.Pel seu interés us recomano dos articles, el d’ Ángel Ubide – aparegut a “El País”, brillant i analític – i el del treball infogràfic de “Le Monde” per ajudar a entendre aquesta decisió que ben segur ens afectarà en el futur als europeus.I és que el déficit comercial nord-americà comença a ser asfixiant. Crisi que afecta a tots els països, ara ja sense excepció: en un dur editorial, “Le Temps” de Ginebra demana al govern helvètic un pla coherent, ara que ja s’ ha comprovat que Suïssa entrarà en recessió aquest darrer trimestre. Pla que no sé si s’ està aplicant al Regne Unit: dimecres els anglesos es despertaven amb la notícia de que el seu “pound” havia marcat un altre mínim històric amb l’ euro . Penso en els milers de treballadors anglesos que venien a Mallorca i a la Costa Brava no pel seu sou sinó per la fortalesa de la seva divisa enfront la nostra.Què faràn enguany, un 50% més pobres que l’ any passat? Tornaràn?
No puc deixar de comentar els escrits que sobre Grècia i els seus darrers aldarulls han fet Miguel Ángel Bastéiner i Blanca Vilà. Especialment revelador el de la catalana, o amb un coneixement de causa fora de tot dubte – és professora visitant de les universitats de Panteios (Atenes) i Macedònia (Tessalònica) – ens assenyala que el mal de Grècia no són quatre joves que protesten contra Bolonya i l’ Espai d’ Estudis Europeu. No, el mal de Grècia és estructural. Una dada: dues famílies – Karamanlis i Papandreu - s’ han repartit en poder al país hel·lénic durant els darrers 30 anys. En plena democràcia. Tan sols aquest fet ja ens hauria de fer pensar als espanyols que la nostra democracia és, “malgré tout”, força aconseguida.
No obstant l’ article que més m’ ha fet pensar ha estat l’ aparegut a l’ edició d’ aquesta setmana de The Economist sobre el gegantí deute exterior italià. No entenc – millor dit, em costa d’ entendre – com la que fóu considerada la setena economía del món ha pogut caure d’ aquesta manera. Així com no puc entendre tampoc les diferents vares de medir que té Brusel·les a l’ hora d’ aplicar les condicions de Convergéncia de Maastricht. Un 104% de deute – vegi’s la gràfica adjunta, noti’s la diferéncia amb el deute espanyol,concloent – no és el paràmetre acordat a la ciutat dels Països Baixos .
Faria bé Mariano Rajoy en donar consells económics al seu correligionari Silvio Berlusconi que no denunciar suposades baixades de pantalons del President Rodríguez Zapatero en el debat dels Pressupostos Generals de l’ Estat. Impresentable.Llegeixo a “La Vanguardia” que els diputats del PSC han decidit, finalment, votar-hi a favor . Era d’ esperar: si ja ho havien fet una vegada, no tenien perqué variar el seu vot. Si bé és veritat que el tema del finançament autonómic cueja i fa mal, molt de mal.’ L article de Francesc-Marc Álvaro al mateix rotatiu barceloní mostra el desengany i desgast que pot sofrir el partit dels socialistes si no es troba una solució més o menys inmediata als problemes que pateix ara per ara el Principat en matéria de finançament.Alerta a les europees.
Passo, (ara sí) a la Política Nacional. Com molts sabreu, Izquierda Unida ja té nou coordinador general. Es tracta de Cayo Lara, ex alcalde manxec i sindicalista. La primera cosa que ha fet ha estat no cridar a la vaga general, però sí ressucitar-la. No sé si en temps de crisi és el més apropiat. Veig el passat tornar, no és per res. I no sóc l’ únic: en brillant article, José Antich – sí, sí: Antich és un llinatge català – dubta força de l’ efectivitat d’ aquest retorn al passat en un moment com l’ actual i en una IU en un estat d’ aburgesament com la que té en l’ actualitat. Al mateix diari puc llegir el daltabaix hagut al Senat dimecres per les paraules de Fraga sobre els nacionalistes . Sense entrar en detalls, em sembla patétic tot plegat.
La notícia tràgica de la setmana a tota Espanya ha estat, sens dubte, la mort de quatre operaris de la construcció a Cala Rajada. No puc estar de preguntar-me certes coses. Una d’ elles és aquesta: si tant il·legal era tot…Com és que no hi havia anat la Policia Local de Capdepera i no havia detingut els responsables molt abans? I si no hagués passat res i l’ obra hagués continuat endavant…Hagués tancat el batle l’ hotel en plena temporada?Mirin, crec que aquí tothom té coses a amagar. Perdonin, però el ser andritxol em fa ser molt caut en temes d’ urbanisme. Molt.
Veig que Pedro J. Ramírez també deu notar que hi ha crisi: ara diu que s’ han de tancar totes les televisions públiques. Està bé com a titular, però seguint aquest pas lliberalitzador, també hauriem de donar la Seguretat Nacional a exércits privats. Tipus Blackwater. Potser li agradaria més. Ara, si s’ haguessin de tancar totes les TV publiques, també la TeleMadrid d’ Esperanza Aguirre hauria de córrer la mateixa sort. Seguint amb els models que ens vénen de fora – el que ha dit P.J. és un model importat i venut, no us creguessiu pas que fos autòcton i genuí – em fixo en el darrer crit en jurisprudéncia. Ha passat a Austràlia, i és un element per reflexionar sobre l’ importancia que van adquirint les xarxes socials dia rere dia: una cort australiana ha autoritzat l’ ús de Facebook per a les gestions d’ un jutge amb un morós, en teoria resident a Europa. Ho trobo formidable per l’ estalvi de papers i temps, però a la vegada poc segur. L’ idea és bona, evidentment. Potser una xarxa jurídica per importar i adjuntar tota classe de documents ens estalviaria moltes esperes i diners.
Espero que us hagi agradat. Fins la setmana qui ve.O més ben dit, fins quan torni a tenir temps.

dimecres, 17 de desembre del 2008

Per ara, han dit no.


I digueren no. Celebrem-ho. Tal volta no és el seu error - el de les seves Senyories - el negar quelcom a la Comissió Europea. Tal volta, potser l' error fóu d' aquesta darrera per deixar-se engronsar d' aquesta manera pels països angle saxons. També constato la mort d' Europa o del concepte de l' europeïsme polític en la votació d' avui: els i les eurodiputats i eurodiputades han votat per consignes nacionals i no pas ideològiques. I és que som europeus pel que volem. Pel que convé. Però quan no convé, l' Eurocambra pot arribar a ser, senzillament, un Parlament de parlaments on un parell de nacions el puguin arribar a dominar. Per sort per nosaltres, avui l' ha dominat el seny i el sentit comú. Per ara.

dilluns, 15 de desembre del 2008

Rotger, no. Hidalgo, sí.


Han absolt els cavallistes del Partit Popular de tota possible falta, així ho diu el Diari de Balears en la seva edició digital. No faré cap valoració: ja la farà el partit. Però només una reflexió: per què ells no aniran a la presó i Hidalgo sí pel mateix delicte? Ho deixo en les vostres mans.

diumenge, 14 de desembre del 2008

Balanç setmanal

Inauguro una nova secció , que - si puc, alerta - tindrà periodicitat setmanal.
Serà un "resum de premsa" diferent, amb notícies de més o menys tots els racons del món i de casa nostra. Som-hi doncs.
Dilluns ens despertàvem amb la notícia del funeral del patriarca de l' Esglèsia Ortodoxa Russa, el metropolità de Moscou Alexandre II .La notícia   , contada amb tot luxe de detalls per "El País" reflexa l' auge o el retorn de l' importància de la religió al país eslau. En el mateix diari una interessantíssima entrevista al politòleg turc Sevket Pamut feta per Juan Carlos Sanz ens mostra l' escepticisme d' un dels majors intelectuals turcs sobre la maduresa del seu país per entrar a l Unió Europea i, sobretot, el qüestionament públic que fa del fundador de Turquia, Atatürk.  
Mentrestant , Juan Miguel Muñoz ens informa des de Israel de la guerra fratricida entre la dreta israeliana  entre Tzipi Livni , presidenta de Kadima, i Benjamin Netanyahu, president del Likud. El fet no deixa de ser sorprenent si tenim en compte que qui es proclami líder de la dreta serà el pròxim Primer Ministre de l' Estat Hebreu, donat l' avançat estat de descomposició en que es troba eñ Partit Laborista d' Israel.
En un ordre de coses més casolà, el mateix dilluns assistíem, astorats, a un altre episodi de les declaracions del senyor Tardà envers Sa Majestat Joan Carles Ier , on el sentit del ridícul comença a quedar preocupantment lluny del que seria desitjable.
Dimecres dues notícies provinents dels Estats Units assalten els teletips de les agéncies: una, la possible compra de l' escó de Senador per l' estat d' Illinois per part del fill de Jesse Jackson, Jesse Jackson Jr., congressista federal d'Illinois. El cas demostra en tota la seva cruesa que la compra de favors polítics és a l' ordre del dia a la democràcia en teoria més reglamentada i vigiliada del món. Avui diumenge llegia que fins i tot David Axelrod -mà dreta del President electe Barack Obama - estava implicat en l' escàndol, així com la nova assessora Valerie Jarrett, amiga personal de la família Obama. Veurem com acaba tot aquest "affaire", que cada dia que passa resulta més interessant.
L' altra notícia que afectava la política EUA era que Caroline Kennedy, filla del President Kennedy ,neboda de l' assassinat Robert i de l' encara Senador per Massachussets Ted Kennedy aspira a succeïr Hillary Clinton a l' escó senatorial per Nova York que deixarà lliure la política de Chicago en fer-se càrrec de la secretaria d' Estat el pròxim gener. La notícia a molts podria deixar indiferent,i no ho és tant: de confirmar-se, significa una aposta de futur del clan dins el Partit Demòcrata. Donada l' edat i llinatge de Caroline  - 51 anys - no és tampoc descartable ( ni ha estat passat per alt per molts observadors ) que la deixaria en molt bona posició de cara a una hipotética successió d' Obama d' aquí a 8 anys, havent estat elegida ja un cop a les pròximes legislatives del 2010. Veurem.
Mentrestant, Grècia bullia - i bull - en desordres per la mort de l' estudiant Alexandros Grigoropoulos, ocorreguda dissabte passat. A dia d' avui els desordres continuen, si bé protagonitzats per anarquistes i vàndals i no per estudiants que s' oposen al Pla Bolonya o Espai Europeu d' Educació Superior. Dit Pla ha estat rebutjat de pla pels col·lectius universitaris de tot el Vell Continent i es creu que s' hauràn de fer concessions importants per a la seva implantació.
Dijous llegeixo al newsletter que dàriament m' envia Le Monde que el PCF es prepara pel seu congrés. Fins aquí, res de nou. El que fa pensar - i molt - és que els neocomunistes francesos - 1.93% de vots a les darreres presidencials franceses - estiguin dividits en 4 faccions. A saber: Legistimistes, Ortodoxes, Identitaris i Transformadors. "Tellment qu' un absurde, drôlement que le PS". No sé si fa falta traduïr, però la reflexió és que la divisió és talment un absurd, i molt pitjor o fins i tot ridícula que en el cas del Partit Socialista Francés. El resultat és que divendres es s' han presentaren dues llistes a presidir el Comité Central del PCF, i l' històric Robert Hue ja ha presentat el projecte d' un nou partit d' esquerres francés, atesa la difícil situació que viu el PS, qui per la seva part ha designat Arnaud Montebourg com a Secretari Nacional de Renovació . Aquest nomenament és interpretat per molts com un gest de Martine Aubry per atreure els partidaris de Ségolène Royal .
El mateix dijous a la tarda el "newsletter" de The Economist m' arribava amb diversos temes més que interessants. No obstant, i donat el que va passar l' endemà amb l' escàndol del fons d' inversions Optimalia, semblava profétic l' article sobre el financials survivors , tot referint-se a les diverses tàctiques emprades per les entitats financeres internacionals per sortir el més airosament possible de l' "annus horribilis" de Wall Street. Igualment interessant era - i és - l' article sobre el mecanismes de supervisió financers que apareix a la revista anglesa. Repeteixo que tenint en compte el que s' estava coent a l' altre costat de l'Atlàntic en aquelles mateixes hores, hauria de ser de lectura no obligada, però sí recomanable.
Divendres podiem llegir les curolles del senyor Chávez, disposat a perpetuar-se al poder de manera indefinida, ara per ara de manera democràtica . Dic per ara: una segona derrota chavista a les pròximes eleccions legislatives qui sap en què podria desembocar, si en un cop d' Estat involucionista o bé en una revolta popular: massa gent viu del sistema com per abandonar-lo tan fàcilment. El mateix dia ens podiem assabentar que el Estats Units pensen enviar 7.000 soldats més a l' Afganistàn segons declaracions de Robert Gates, renovat Secretari de Defensa nord-americà pel President Electe. Això contrasta amb la trista nova de que tres civils més morien al país caucàsic a mans de soldats de l' OTAN , posant de manifest un altre cop sobre la taula l' efectivitat de segons quines accions de les tropes aliades al país.
Ja més en clau europea el mateix divendres sabíem que la UE planeja un altre referéndum a Irlanda per tal d' impulsar altre cop el procés de Lisboa , bloquejat avui en dia. És una notícia força important d'arribar a produïr-se, car la situació actual del projecte europeu no és ni molt menys esperançadora. Ja veurem tot plegat si durant la Presidéncia Europea d' Espanya, prevista pel 2010, aquest procés es consolida. Per ara,- i si això es confirma - una de les conseqüéncies seria que José Luis Rodríguez Zapatero no presidiria les cimeres europees. I també la premsa es feia ressó de l' éxit de la cimera europea pel canvi climàtic, ben resumida al resum que m' envia el Parlament Europeu cada setmana. Éxit relatiu, si es vol: s'esperava més, cert. però hagués estat un fracàs no arribar a cap acord. 
La notícia de dissabte, no obstant, no va ser ni Internacional, ni nacional. Va ser - i continua sent el cas Madoff , l' escàndol financer que ha sacsejat l' aristocràcia inversora de tot el món. Tot? no tot. Llegeixo a Le Temps de Gèneve que mentre una part dels bancs d' inversió de la ciutat sí havia cregut en els productes meravellosos de Bernard Madoff, els bancs familiars i clàssics, com Pictet&Cie no ho feien. A vegades ser banquer des de 1805 fa veure les coses més clarament. Com deia un membre de la família Pictet "en banque, il n' y a pas des prodiges". Cert. 
Diumenge - i aquesta és probablement l' única menció a Balears en tot aquest article - podria assenyalar les declaracions de Miquel Nadal al Diari de Mallorca. Per prudéncia, no les comentaré. Senzillament no crec que Unió Mallorquina sortís tant enfortida d' unes hipotétiques eleccions anticipades. De fet, els jutges i fiscals encara han de fer molta feina les properes setmanes, i no descartaria més notícies desagradables per al partit de Munar, Albertí i Melià. La realitat, crua i tossuda, es podria acabar imposant. Que Nadal no ho descarti.
Espero vos hagi agradat, fins la setmana qui ve.
bernatjofreibonet@yahoo.es