dissabte, 8 de novembre del 2008

La mirada d' Estaràs



Després d' observar aquesta fotografia no m' he pogut estar, i com que riure  no costa gens, podriem imaginar els pensaments  Rosa Estaràs:

a/  és ver que me vols presentar eleccions sense permís de l' amo,?
b/  t' he pescat mirant, ai polissó...

Bé, fos el que fos el que pensàs la líder conservadora, l' instantània té certa gràcia. El que evidentment és més interessant és l' informació que l'acompanya, - signada per Mateu Ferrer al DM -, la qual recull un resum d' una roda de premsa oferida pel Partit Popular de les Illes Balears. Segons els conservadors el el President Antich no podria convocar eleccions anticipades per una suposada manca de regulació de les dissolucions dels Consells Insulars.
És a dir, el President Antich podria disoldre el Parlament autonòmic, però no els Consells de cada illa , que per fer-ho caldria una llei aprovada per una majoria qualificada ( és a dir,per les dues terceres parts del Parlament), i que el seu partit no està ara per ara per la feina de fer content el President perqué no hi veu "una finalitat clara".  Tot això, segons el Partit Popular.
En principi no dubto pas que així sigui: com que les coses es feren com es feren, és molt possible que hi hagin reglaments del nou Estatut sense desenvolupar. Ara bé, també no és menys cert que sent tots els Consells d' un mateix color polític aquests es puguin dissoldre per facilitar així la convocatòria d' eleccions anticipades, si així s' estimàs i es cregués oportú.
I aquest fet és el que no diu la política valledemossina: que el Pacte de Progrés, amb el PSIB al capdavant podria provocar que no hi hagués cap entrebanc per a unes eleccions anticipades, car aquí l' única realitat és que el Partit Popular no governa cap institució important a ca nostra, si exceptuam els ajuntaments d' Inca, Calvià, Felanitx i Manacor. Ara bé, per a que aquest supòsit es produís - l' autodissolució dels Consells - hauriem de veure si els Consells es poden dissoldre ells mateixos o no. Que aquesta és una altra qüestió, molt més aguda filòsoficament parlant: el perqué un organisme que es constitueix pot tenir o no el dret de dissoldrer-se sense esperar a que ningú ho faci per ell.
Are bé, tal com actuen els deixebles de Jaume Matas i Gabriel Gañellas - tots ho són, de l' un o de l' altre, encara que ara ho vulguin amagar-, hi ha una manca de lideratge important al partit conservador que els fa ser molt reacis a qualsevol cita electoral anticipada. Necessiten temps per reorganitzar les files i tornar a il·lusionar els militants: són masses casos de notícies negatives als diaris protagonitzats per antics alts càrrecs del darrer Govern Matas.   
Temps, necessiten temps, no estàn per romanços ni per aventures. D' aquí la roda de premsa anunciant la teòrica impossibilitat d' unes eleccions avançades. Si estiguessin preparats i amb la moral alta, el petit detall tècnic del reglament de la dissolució dels Consells no l' haurien ni mencionat. La qüestió seria tornar al poder. Al preu que fos, encara que sigués cometent una pressumpta irregularitat. Com gairebé tota l' acció de govern de la legislatura passada, per cert. Moltes gràcies.
bernatjofreibonet@yahoo.es