divendres, 27 de febrer del 2009

L' ICO i els Emprenedors...qui potencia qui?


El ministre d' Indústria, Miguel Sebastián, ha fet pública la ressolució segons la qual l' ICO - Institut de Crèdit Oficial - perllongarà la ja exhaurida línia d' intermediació d' ajut a la renovació de la planta hotelera espanyola, més coneguda com el Plan Renove Turismo.

Deixant de banda altres consideracions més o menys certes - que el RENOVE inicial era, a totes llums, del tot insuficient en dotació - ens hem de congratular del fet de que l' Administraciò reaccioni a l' evidència - la necessitat de l' avui primer sector del país - i ho faci a temps. Sense esperar el pròxim exercici o l' octubre, cosa que es rumorejava.

Ara bé, es podria haver esperat un segon pla més agosarat, potser. Si 400 milions d' euros duraren entre dues i tres setmanes segons les fonts, 600 en poden durar un mes. Si hi arriba. Hi haurà un col·lapse de sol·licituds el primer dia que s' obri el termini - dia 6 de març - , donat que molts empresaris ara sí que hauràn vist les orelles al llop i pressionaràn al seu respectiu banc per tal de fer-se seu l' anhelat prèstec.

Aleshores, després d' aquesta constatació - els empresaris volen diners per renovar-se - vendria potser una reflexió més profunda, de més cos, si volen: si ara hi ha diner barat - molt barat - per la renovació hotelera...no es podrien haver donat aquests marges abans?

I una altra qüestiò, que potser fa més mal: si hem de salvar la cara als hotelers que no han invertit un euro en els seus establiments en els darrers anys perquè han invertit el seu capital al Carib...No seria hora de potenciar amb altres mesures hipotecàries els emprenedors que sí creuen en Mallorca com a producte i voldrien gestionar de manera moderna un hotel a l' illa? No tindria més sentit això?

Potser són preguntes massa agosarades, no sé. Mentrestant, els constructors-hotelers que havien fet crèixer hotels aquí els tanquen, deixant a centenars de persones al carrer, innocents víctimes de la seva avidesa...
Moltes gràcies.