dimarts, 25 de novembre del 2008

Papil·loma, una inversió de futur

Virus Papil·loma Humà

La Conselleria de Salut i Consum ha iniciat la vacunació en les escoles contra el Virus del Papil·loma Humà (VPH), que es durà a terme fins el segon trimestre de 2009. Aproximadament, unes 5.500 joves de 14 anys de les Illes Balears -unes 4.350 a Mallorca, 450 a Menorca i 700 a Eivissa i Formentera- seran vacunades amb l’objectiu de prevenir el càncer de coll d’úter. 




En total, la Conselleria de Salut i Consum ha adquirit 17.500 dosis (l’administració íntegra d’aquesta vacuna requereix 3 dosis), amb un cost total d’1.457.820 euros. Les Illes Balears és, juntament amb València, la comunitat que ha aconseguit l’aprovisionament de vacunes a un cost per unitat més reduït (83,3 euros/dosis). 




El VPH causa una de les infeccions de transmissió sexual més comunes i es contagia per contacte directe de persona a persona. Es coneixen més de 100 tipus de VPH, dels quals uns 12 són cancerígens d’alt risc i poden provocar càncer de coll d’úter i altres tipus de tumors de la zona genital. La vacuna actua enfront els serotipus 16 i 18 del VPH, que són els causants del 70% dels casos de càncer de coll d’úter. 

La vacunació a les adolescents de 14 anys persegueix aconseguir la màxima eficàcia, que es produeix quan les dones no han estat infectades. Per això, el programa de vacunació s’aplica abans de l’inici de les relaciones sexuals. 




Aquesta mesura s’inscriu en les estratègies de prevenció del càncer de cèrvix, que inclouen els esforços en la detecció precoç mitjançant els cribatges sistemàtics (citologies periòdiques) i les polítiques d’educació sanitària i sexual, amb especial incidència en la utilització de mesures profilàctiques per evitar el contagi d’infeccions de transmissió sexual. 




En concret, la vacuna serà administrada a les joves que hagin nascut entre l’1 de gener i el 31 de desembre de l’any 1994. La vacunació es realitzarà en els centres educatius fent servir els recursos logístics i sanitaris de la Direcció General de Salut Pública i del Servei de Salut de les Illes Balears.